2 Mart 2014 Pazar

Safranbolu Turu


Safranbolu Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan Karabük ilinin ilçesidir. Unesco tarafından Dünya Miras Kenti ünvanı verilen antik kente sürekli kültür turları düzenlenmektedir. Turizm şirketlerinin  günübirlik ve konaklamalı turlar düzenlediği Safranbolu’da gezilecek, görülecek yerler arasında ilk sırayı Safranbolu Evleri almaktadır.

Safranbolu ismini bu çevrede yetişen safran çiçeğinden almıştır. Tarih kokan bu şehir doğal güzelliklerden yana da zengindir. Kanyonlar, mağaralar gibi eşsiz güzelliğe sahip yerler gezilmektedir.

Safranbolu yaklaşık 3000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Osmanlı döneminden kalma tarihi ve kültürel miraslar bulunmaktadır.  Safranbolu evleri 18. Yüzyıldan günümüze kadar gelmiştir. Dönemin mimari özelliklerini, o dönemin kültürünü, ekonomisini, teknolojisini yansıtmaktadır. 800 kadar Safranbolu evi koruma altına alınmıştır. Günümüzde turizme açılan evler bulunmaktadır. Kaymakamlar müze evi, özgün mimarisi ile bir Türk evidir ve döneminin kültürünü ve mimarisini yansıtması nedeniyle görülmesi  gereken yerler arasındadır.  

Safronbolu’da bulunan Hıdırlık tepesi güzel Panaromik  Safranbolu görüntüsünü yansıtmaktadır. Safranbolu Çarşı’sı, tarihi camiiler, Cinci Hanı ve Hamamı, Ayestefenos Kilisesi (Şimdiki Ulu Cami), Saat kulesi, güneş saati, tarihi konaklar, tarihi çeşmeler, tarihi camiiler, tümülüsler, kaya mezarları Safranbolu’da  görülmeye değer yerler arasındadır.

Safranbolu Yörük Köyü tarihi geçmişi yansıtmaktadır. Tarihi evleri, Köy hamamı, köy çamaşırhanesi  bulunmaktadır. Türkmen köyü olan Yörük köyü koruma altına alınmıştır ve Safranbolu’ya 11 kilometre uzaklakta yer almaktadır.

Safranbolu doğal güzellikleriyle de görülmeye değerdir. Orman alanları, vadiler, kalyonlar, yaylalar, piknik alanlarına sahiptir.  Her yıl Uluyayla şenlikleri yapılmaktadır. İncekaya Su Kemeri, Hızar Mağarası görülmesi gereken yerler arasındadır. Doğa yürüyüşü parkurları bulunmaktadır.

Safranbolu Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir. Festivalde paneller yapılmakta, konserler verilmekte, fotoğraf yarışmaları düzenlenmektedir. Belgesel film festivali yapılmaktadır.

Safranbolu 1125 kültür ve tabiat varlığına sahip olması nedeniyle adeta bir müze kenttir.

Safranbolu’da konaklama otellerde yapılmaktadır. Ayrıca otel ve restorana dönüştürülen konaklarda bulunmaktadır.