12 Nisan 2014 Cumartesi

Mardin Turu


Mardin ili Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle Bölümünde yer almaktadır ve Suriye ile sınır komşusudur. Mardin ili tarihi, mimari, etnografik ve arkeolojik açıdan görsel güzelliklerle dolu bir şehirdir. İpekyolu üzerinde yer alan Mardin’in kuzeyinde Diyarbakır, Batman güneyinde suriye, batısında Şanlıurfa, doğusunda Şırnak, kuzeydoğusunda Siirt illeri yer almaktadır.

Mardin’de karasal iklim hüküm sürmekte kışları soğuk, yazları sıcak ve kuraktır. Yaz aylarında çöl iklimi etkisi görülmektedir. Ekonomisi çiftçilik, hayvancılık ve ticarete dayanmaktadır. Turistik açıdan önemli bir şehirdir ancak turizm geliri Mardin ekonomisinde önemli bir yer tutmamaktadır.



Mardin ili farklı kültürlerin bir arada yaşatıldığı bir şehirdir ve farklı dini inanışların tarihi değerleri yer almaktadır. Adeta bir açık hava müzesi gibidir. Camii, kilise, manastır, türbe gibi dini inançların ibadet yerleri bulunmaktadır. Mardin Kalesi 975 yılında yapılmıştır ve hala ayaktadır.

Mardin’e turlar düzenlenmektedir ve şehrin doğal güzellikleri, tarihi eserleri, mimarisi tur gezileriyle görülmekte, fotoğraflanmakta ve Mardin’de gezen misafirler Mardin şehri’nin büyüleyici güzelliğine hayran kalmaktadır. Mardin’e ulaşım karayolu, demiryolu ve havayolu ile sağlanmaktadır.

Mardin’de gezilecek yerler arasında müzeler, camiler ve medreseler, manastır ve kiliseler bulunmaktadır. Mardin müzesi ve Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi bulunmaktadır.

Mardin’de Melik Mahmut (Savurkapı) Camii, Ulu Camii, Zeynel Abidin Camii, Zairi Camii, Latifiye Cami, Eminüddin Medresesi, Hatuniye Medresesi, Harzem Medresesi, Sultan Kasım Medresesi ve Kümbeti, Sultan İsa Medresesi (Zinciriye Medresesi), Şehidiye Medresesi bulunmaktadır.

Mardin Şehrinde Mor Behnam (Kırklar)  Kilisesi, Mor Yusuf Kilisesi (Surp Hovsep),  Mor Efrem Manastırı, Meryemana Kilisesi, Mort Şmuni Kilisesi, Mor Hürmüzd Keldani Kilisesi, Surp Kevork Kilisesi, Mor Petris Kilisesi, Mor Mihael Manastırı yer almaktadır. Mardin şehrine 5 kilometre uzaklıkta Deyrulzafaran Manastırı yer almaktadır. Midyat ilçesisinde Deyrulumur Manastırı bulunmaktadır. Nusaybin ilçesinde Mor Yakup Manastırı yer almaktadır. Meryemana Manastırı Midyat ilçesinde, Mor Diment Manastırı Savur ilçesinde bulunmaktadır.

Mardin’de kültür ve sanat etkinlikleri yapılmakta ve Mardin Film Festivali düzenlenmektedir. Haziran ayında Mardin Kiraz Festivali yapılmaktadır.

Mardin el sanatları ve el işçiliği açısından da önemli bir şehirdir. Taş işlemeciliği, bakırcılık, telkari, ahşap oymacılığı, ev şarapçılığı, semercilik, bitkisel sabun yapımı Mardin’e has el sanatlarıdır.
Mardin'de otel ve  butik otele dönüştürülen Mardin taş evlerinde konaklanmaktadır.